WHITEPAPER

investeren in studentenkamers

De ideale belegging?

Tegen 2030 zullen er in totaal 95.000 extra studentenkamers nodig zijn in België

Met de steeds verder groeiende instroom aan studenten die zich inschrijven in het hoger onderwijs, neemt het tekort aan studentenkamers in zo goed als alle Belgische studentensteden jaar na jaar toe. Bovendien kent ons land een structureel gebrek aan kwalitatieve en betaalbare kamers. Het is dan ook een noodzaak om nieuwe studentenhuisvesting te creëren zodoende het ontoereikende aanbod te verruimen en aan de alsmaar stijgende vraag te beantwoorden.

 

In deze whitepaper zoomen we in op dit actuele thema en beantwoorden we al uw vragen rond studentenvastgoed.

Download de whitepaper

De teller van het aantal studenten in België staat momenteel op 507.000, een stijging van nog maar eens 3% tegenover het jaar ervoor. Op basis van de demografische groei en het steeds verder stijgende aandeel internationale studenten, werd berekend dat er tegen 2030 in totaal 95.000 extra studentenkamers nodig zijn in ons land.

Met 119.000 inschrijvingen is Brussel de grootste studentenstad van België. Waar Gent en Leuven koplopers in Vlaanderen zijn, zijn Luik en Louvain-la-Neuve dat in Wallonië. Zo goed als elke Belgische studentenstad uit de top 11 populairste studentensteden kampt met een tekort aan studentenkamers. Dit ontoereikend aanbod varieert van stad tot stad, maar neemt overal toe.

Aantal studenten in België (2018-2030)

De belangrijkste drijfveren voor studenten om te kiezen voor een bepaalde studentenkamer zijn locatie, comfort en kwaliteit. Met het invoeren van het kotlabel slaan verschillende instanties de handen in elkaar om transparantie en uniformiteit over de kwaliteit van studentenhuisvesting te garanderen.

5 redenen om te investeren in studentenkamers

1. Zekerheid over de vraag
Het tekort aan kwalitatieve studentenkamers in België zal blijven aanhouden, gezien er elk jaar opnieuw instroom is van nieuwe kandidaat-huurders.
2. Actualiseerbare huuropbrengsten
Het huurcontract wordt, in tegenstelling tot klassieke 3-6-9 contracten, elk jaar opnieuw naar boven aangepast.
3. Gegarandeerde waardestijging
Een nieuwbouw studentenkamer zal over de jaren heen altijd toenemen in waarde, wat bij een ouder pand niet altijd het geval is.
4. Lagere instapprijzen
De lagere instapprijs maakt een studentenkamer een zeer toegankelijke investering.
5. Emotionele factor
Wat is er mooier dan een studentenkamer kopen voor uw zoon of dochter, die er een aantal jaar later zelf in kan trekken?
Joris Hindryckx – Algemeen Directeur VIVES

‘ION bleek de partner bij uitstek voor het ontwikkelen van een leefbare studentencampus waar wonen, studeren en leven samenkomen. Als betrouwbare partner op vlak van Publiek-Private Samenwerkingen levert ION topwerk wat betreft kwaliteit, uitvoering en timing.’

studentenkamers-whitepaper

Download de whitepaper

Laat uw gegevens achter en ontvang meteen de whitepaper met alle informatie over investeren in studentenkamers.

Bezorg mij een exemplaar

Als ervaren projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder wil ION haar expertise met u delen en de Belgische markt voor studentenhuisvesting in kaart brengen. We creëerden een whitepaper waarin we huidige en toekomstige trends voor u schetsen, onze knowhow delen en u op weg helpen in de boeiende wereld van studentenvastgoed.

Vul uw gegevens in en ontvang de whitepaper

Een adviseur neemt contact met u op om na te gaan of alles duidelijk is en de investeringsmogelijkheden te overlopen.

Nog vragen?

Interesse om te investeren in studentenvastgoed of ION projecten in het algemeen? Contacteer ons vrijblijvend voor advies op maat. We spreken graag met u af om al uw vragen te beantwoorden. We leren u graag beter kennen, dus aarzel niet om ons te contacteren op 0472 80 06 80 of [email protected]